Tarçın, oldukça aromatik, lezzetli ve şifalı bir baharattır. Sağlık için kullanımı eski Mısır’a kadar gider. Cinnamon denilen ağaçların iç kabuklarından elde edilen bu şifalı bitki güçlü bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Kolestrolü düşürme, kan dolaşımını düzenleme, vücut direncini arttırma, mantar enfeksiyonlarını tedavi etme gibi özellikleri bulunan tarçının ayrıca kilo vermeye de yardımcı olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Kullanım alanı çok geniş bir bitki ve baharat olan tarçın, çay olarak ta tüketilmekte ve pek çok kürü yapılmaktadır
Mide bulantısını kesmeye yardımcı olan tarçın çayı kusmayı önler.
Gaz söktürücü özelliğe sahip olan tarçın çayı mide ve bağırsaktaki şişkinlik sorunlarını ortadan kaldırır.
Kolesterol düzeylerinin dengede tutulmasını sağlar.
Kan şekerini düzenleyici etkisiyle ön plana çıkan tarçın çayı, şeker krizi sonucu oluşan el ve ayak titremelerini engellemeye yardımcı olur.
İçeriğindeki yüksek antioksidan bileşenler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Mide kanseri başta olmak üzere birçok kanser hücresi oluşumunu engellemesi ve oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını önlemesi tarçın çayı faydaları arasında yer alır.
Hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir ve Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde etkin rol oynar.
Diş eti hastalıklarına karşı tedavi edici bir etkiye sahip olan tarçın çayı diş çürüğü oluşumunu da engeller.
Acı severler için vazgeçilmez lezzet ! iplere dizilerek kurutulan acı sivri biberler sizler için hazır , yemeklere mis gibi tat veren , yoğurtlu meze olarakda tüketilen bol lezzetli bir ürün.
Denizlinin Tavas ilçesinde bulunan ceviz bağlarımızdan toplayıp güneşe serilen cevizler yeşil dış kabuğu soyulduktan sonra tekrardan güneşe seriliyor. yaklaşık olarak 1.5 hafta kadar güneşte serilen cevizler tamamen kuruduktan sonra serin ve kuru bir ortamda saklanıyor .
Ihlamur zamanı mis gibi kokan o ıhlamur ağaçlarına tırmanıp sizler için tek tek ellerimizle topladıgımız ıhlamurları ve yapraklarını yarı gölge bir alanda tertemiz kurutup sizler için pakeleyip serin bir alanda saklıyoruz.
Bahçemizden toplanan kornişonlar tek tek temizlendikten sonra içerisine nohut, sarımsak eklenip yarı sirke yarı su ve tuz da eklendikten sonra karışım ile birleşir ve agzı kapatılır.
Kapya biber , domates , soğan , tarhana otu , çörtük otu kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor. Hazırlanan iç malzeme soguduktan sonra tarhanalık göce onu ile ve tam yağlı süzme yoğurt ile karıştırılıp yoğuruluyor. yapılan bu unlu karışım 10 gün boyunca sabah akşam olmak üzere sürekli yoğuruluyor.son gün serilme işlemi gerçekleşiyor. temiz çarşaflar üzerine gölge ve nemsiz bir ortamda tarhanalarımız seriliyor ve 1 hafta içerisinde kuruyor. kuruyan tarhanalarımız değirmende öğütüldükten sonra sizlere acısız ve bebekler için uygun tarhana hazır hale geliyor.
Kendi büyüttüğümüz ve yetiştirdiğimiz tavuklarımızdan elde ettiğimiz köy tavuğu yumurtasıdır. tavuklarımız doğal şekilde beslenir ve büyütülür bol yeşillik tüketen tavuklar sizlerin tüketmesi için en lezzetli yumurtaları yumurtlarlar :)
Taralamızdan toplanan domatesler yıkandıktan sonra küp küp doğranır ve içerisine sadece tuz katılarak kazanda odun ateşinde kaynatılır. kaynama işlemi gerçekleştikten sonra kavanozlanır ve sıcak sıcak kapakları kapatılıp ters çevrilir .Vakum işlemi gerçekleştikten sonra serin ve gölge bir alanda sizler için saklanır.
Tarladan toplanan üzümler yıkanıp temizlendikten sonra geleneksel yöntemlerle sıkılıyor.Yöremize has pekmez toprağı kazanımıza konarak üzerine üzüm suyu eklenerek kaynadıktan sonra bir gece dinlenmeye alınır.Ertesi gün toprağı süzülen üzüm suyu tekrardan odun ateşinde kaynatılır, yaklaşık 8 saat kaynayan üzüm suyu koyulaşıp pekmez kıvamını alınca ocakdan indirilip şişelenerek hazır hale gelir.
Dalından kopartılan taze kozalaklar yıkandıktan sonra bir gün limonlu suyun içerisinde bekletilir. ikinci gün kazana aktarılan kozalaklar bir taşım kaynatıldıktan sonra acı suyu çıkınca kazanın içindeki suyu yenilenir ve içerisine karanfil , taze zencefil , şeker ve limon eklenir yaklaşık 8 saat kadar kaynatılan kozalaklar kıvamını aldıktan sonra kavanozlanır . Kapağı kapatılan kavanozların vakumlaması yapılır ve sizler için hazır hale gelir.